Wat te doen:

Wat te doen bij een whiplash?

Heeft u bij een verkeersongeval letselschade opgelopen zoals een whiplash en vraagt u zich, na uw herstel af wat doen om bedragen te claimen als schadevergoeding na uw whiplash? Dan is het allereerst verstandig om de klachten van uw whiplash te verzorgen en contact op te nemen met de huisarts. Deze kan de ernst vaststellen en tips geven voor de eerste fase van uw herstel. Tegelijkertijd is het belangrijk om relevante gegevens vast te leggen over het ongeval, waarmee de bedragen voor een schadevergoeding kunnen worden vastgesteld. Bij het Nederlands Letselschade Bureau helpen wij u graag verder met onze gratis dienstverlening en adviseren wij u over de beste opties.

Advies en informatie over letselschade bedragen bij een whiplash

Een whiplash is het gevolg van een ongecontroleerde beweging met uw hoofd, waarbij de nek is dubbel geslagen of een schokkende beweging heeft gemaakt, wat vaak kan voorkomen bij het oplopen van letselschade. Vaak lijken de symptomen op nekklachten. In dit artikel wordt beschreven wat u het beste kunt doen in de beginfase en op lange termijn.

Wat te doen bij een whiplash?

Wanneer u een whiplash heeft opgelopen is het allereerst van belang om de ernst vast te stellen. Neem dan ook direct contact op met uw huisarts, een huisartsenpost, of bij levensbedreigende klachten de noodhulpdiensten. De huisarts of huisartsenpost kan telefonisch of ter plekke voor u vaststellen of u moet worden opgenomen of de klachten van de whiplash onderzoeken en verder adviseren wat u het best kunt doen. In het laatste geval zal de arts u waarschijnlijk adviseren om uw lichaam rust te geven. Dit betekent dat uw lichaam (en vooral uw nek) voorlopig niet mag worden overbelast. Het beste is om zoveel mogelijk een houding aan te nemen waarbij u kunt ontspannen. Hierbij is het echter wel belangrijk dat u uw nek niet zonder ondersteuning laat hangen. 

Blijf bewegen bij een whiplash

Een tweede advies is om uw nek en hoofd voorzichtig en gedoseerd te blijven bewegen. Hiermee kan verkramping worden voorkomen en wordt uw herstel bevordert. Aangeraden wordt om minimaal om de twee uur de nek voorzichtig te bewegen. De volgende oefening wordt door medische websites aanbevolen (Thuisarts, 2019) en kan het beste tweemaal per dag worden uitgevoerd: 

 

 1. Buig uw hoofd voorzichtig naar voren en naar achteren. Herhaal dit 10 keer. 
 2. Probeer voorzichtig links over uw schouder te kijken en dan voorzichtig rechts over uw schouder. Herhaal dit 10 keer. 
 3. Beweeg daarna uw linkeroor voorzichtig naar uw linker schouder en dan uw rechter oor voorzichtig naar uw rechter schouder. Herhaal dit 10 keer. 

 

Wanneer u de beweging niet of maar gedeeltelijk kunt maken, probeer deze voorlopig dan niet te forceren. Neem rustig de tijd, maak de beweging gedeeltelijk en probeer of het na 1 of 2 dagen wat beter gaat. 

Bij ongemak bij het bewegen kan het helpen om pijnstillers als paracetamol in te nemen. De eerste dagen zal het innemen van pijnstillers gunstig kunnen zijn voor uw nachtrust. Dit is dan ook zeker aan te raden voor uw herstel. 

Gegevens noteren in het geval van een ongeluk

Wanneer uw klachten zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeersongeluk of ander ongeval, is het van belang om direct zoveel mogelijk relevante gegevens op te schrijven over de opgelopen letselschade. Deze gegevens zijn nodig voor uw verzekering en/of de juiste bedragen als schadevergoeding te krijgen. Denk hierbij aan de plaats en het tijdstip, kenteken gegevens en contactgegevens van omstanders. Als u deze gegevens niet heeft, valt vaak het één en ander nog te achterhalen. In de regel geldt: hoe meer informatie, hoe beter.

Noteer ook wat er lichamelijk gebeurde tijdens het ongeval en houdt bij welke klachten u gaandeweg ervaart. Hoewel deze klachten niet ernstig of langdurig hoeven te zijn, is het altijd handig om deze gegevens te kunnen raadplegen. Probeer daarnaast ook een overzicht te maken van alle onkosten, zoals medische kosten of verlies van inkomen. Al deze gegevens kunnen als bewijs dienen voor de geleden schade

Symptomen van een whiplash

De klachten die men na een whiplash kan verwachten zijn vergelijkbaar met spierpijn en kunnen per situatie verschillend opkomen. De één ervaart de klachten direct, de ander misschien pas na enkele dagen of in uitzonderlijke gevallen weken.

De volgende klachten zijn een gebruikelijke indicatie:

 

 • Stijfheid van de nek
 • Bewegen gaat moeilijker
 • Bewegen doet pijn vanaf een bepaald punt 
 • Hoofdpijn

 

Het is altijd verstandig om bij deze klachten contact op te nemen met een huisarts. Dat is eveneens belangrijk voor de bedragen van de letselschade bij whiplash. Deze zal u dan waarschijnlijk doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Het volgen van fysiotherapie kan u veel helpen bij uw herstel. 

In sommige gevallen ervaren getroffenen de volgende klachten:

 

 • Verlies van coördinatievermogen 
 • Dubbelzien 
 • Moeite met concentreren 
 • Vermoeidheid 

 

Hoewel het altijd goed is om zo snel mogelijk naar een huisarts te gaan, zijn deze klachten een extra indicatie. Het is op medisch vlak soms onduidelijk in hoeverre zulke klachten voortkomen uit bezorgdheid of de nekklachten zelf. 

Herstellen van een whiplash

In de meeste gevallen verloopt het herstel voorspoedig. De meeste mensen zijn binnen enkele weken aanzienlijk hersteld, waarbij vrijwel alle patiënten na een jaar geen klachten meer ervaren. In uitzonderlijke gevallen duren de klachten langer dan gebruikelijk. In zulke gevallen wordt een schadevergoeding essentiëler. Een rechtmatige schadevergoeding kan u helpen bij de onkosten. 

Bij het afnemen van uw klachten is het goed om uw leven weer zo veel mogelijk op te pakken. Wanneer u blijft bewegen, in het begin rustig en langzaam opbouwend tot als vanouds, zult u het beste herstellen. Een fysiotherapeut kan u helpen vast te stellen hoeveel beweging goed is. In het begin is het altijd verstandig om rustig te blijven bewegen binnen de mogelijkheden. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt u geholpen om steeds meer te kunnen bewegen. 

Vergoeden van een whiplash

Wanneer uw klachten uw dagelijkse leven beperken, heeft u waarschijnlijk recht op een schadevergoeding. De bedragen van een vergoeding voor een whiplash hangen af van verschillende factoren van uw geval van letselschade. U kunt hiervoor contact opnemen met onze letselschade specialisten. Deze zullen u stap voor stap helpen bij het beantwoorden van uw vragen en het claimen van uw vergoeding. 

Vul hiervoor het letselschadeformulier in, of neem gratis contact op met onze letselschade specialisten via het contactformulier of door te bellen naar 0800-2200200.